Български English
Обадете се на: 0700 15 157

Статии

Защо чистотата на работното място е от ключово значение

Най-важният компонент на всяка работна среда са хората. За щастие има начини, по които предприятията могат да окажат значително положително въздействие върху здравето и безопасността, производителността и удовлетвореността на служителите. Един от тях е осигуряването на чисто и хигиенично работно място - от кабините до общите помещения и тоалетните. За да се възползват от предимствата на чистото работно място, мениджърите на обекти и изпълнителите на сградни услуги  трябва да разберат връзката между чистотата и благосъстоянието на служителите, както и простите, но ефективни съвети за поддържане на тази среда.

 

Поддържането на чиста работна среда предлага многобройни ползи, свързани със здравето и безопасността на служителите, включително:

 

Предотвратяване на разпространението на микроби и болести. Офисите могат да се превърнат в значителен източник на бактерии, ако не се почистват редовно. Честото и щателно почистване на повърхности, които се докосват често, като дръжки на врати, телефони и бюра, ще предотврати разпространението на микроби и причиняването на широко разпространени заболявания.

 

Намаляване на стреса и тревожността. Дизайнът и външният вид на работното място не бива да се пренебрегват, тъй като претрупаните работни места, мръсните тоалетни и неподдържаните общи части могат да повишат нивата на стрес и тревожност сред служителите. Това може да има отрицателно въздействие върху морала в офиса. Осигурете на служителите чисто работно място, за да им помогнете да се чувстват по-организирани и съсредоточени.

 

Намаляване на риска от злополуки или наранявания. Чистотата може да помогне за предотвратяване или намаляване на случаите на подхлъзване, спъване и падане на работното място. Например, бързото отстраняване на разливи и течове и поддържането на чисти входове и изходи ще подобри безопасността, като по този начин ще намали загубите на време и скъпите съдебни дела.

 

Като поддържате работната среда чиста и по този начин подкрепяте здравето на служителите, губите по-малко работни дни поради предотвратими заболявания. Служителите оценяват по-добре и се разсейват по-малко от работна среда, която е чиста, без безпорядък и неприятни миризми. Това води до повишаване на производителността и дори до по-високо качество на работата.

 

В допълнение към повишаването на производителността, чистотата може да доведе до повишаване на цялостното удовлетворение от работното място и до по-силна култура. Никой не иска да работи в мръсна офис среда. Редовното почистване на тоалетните и други ключови зони на работното място ще гарантира, че хигиената остава на преден план и не остава незабелязана от служителите и посетителите. Освен това има и допълнителен бонус - по-щастливи служители.

 

Мениджърите  трябва да вземат предвид следните съвети, за да поддържат работните места чисти по всяко време:

 

  • Извършвайте почистване отгоре надолу. Почистването отгоре надолу помага да се намали кръстосаното замърсяване и необходимостта от повторно почистване на зоните. Например, първо трябва да се обърне внимание на вентилационните отвори, прозорците и стените. В зоните с кабинети и конферентни зали следва да се почистват плотовете на масите, телефоните и столовете, а подовете трябва да се почистват последни. В тоалетните вторият фокус трябва да бъде почистването на мивките и тоалетните, а след това да се измият и подсушат подовете.

 

  • Избирайте внимателно продуктите. Важно е да се инвестира във висококачествени и устойчиви продукти за тоалетни, за да се намалят отпадъците и същевременно да се поддържа чистотата. Например днес има тоалетна хартия, която произвежда безопасни ензими, които изяждат мръсотията, когато влезе в контакт с водата. Тази хартия, която е безопасна за потребителите и околната среда, помага за дезинфекцията на тръбите и септичните ями, за да се намали появата на скъпоструващи водопроводни проблеми, като същевременно се бори с неприятните миризми. В същото време някои хартиени кърпи са предназначени за изплакване, като се разтварят като тоалетна хартия, за да намалят запушванията.

 

А, ако мениджърът осъзнае, че не може да се справи с всички тези правила и съвети е най-добре да са довери на професионалистите, каквито са професионалните фирми за почистване. Те ще свършат всичко перфектно, ще ви спестят време и респективно пари, а вие и служителите ви ще се радвате на безупречно чиста работна среда.Форма за обратна връзка

Имате въпрос? Свържете се с нас:
Изпрати