Български English
Обадете се на: 0700 15 157

Статии

Не е безопасно за работа - лоша хигиена в офиса

Офисът е често срещано място за разпространение на болести поради нехигиенични практики и непосредствена близост при работа. Дайте своя принос за поддържане на чистотата в офиса и го превърнете в безопасно и здравословно място за работа.

 

 

Препоръки

 

Нека да започнем с някои прости практики в офиса.

Почиствайте редовно работното си място. Телефоните, бюрата, клавиатурите и компютърните мишки са някои от местата, където е най-вероятно да се намират микроби. Използвайте дезинфекциращи кърпички, за да почиствате редовно тези повърхности.

 

Не яжте на бюрото си. Често си мислим, че можем да спестим няколко минути, като обядваме на бюрото си. Истината е, че трохите и другите частици храна могат да се забият в клавиатурата, която се превръща в място за развитие на бактерии. В проучване  е установено, че бюрото на типичния работник съдържа стотици пъти повече бактерии, отколкото тоалетната чиния. Ако се храните на бюрото си, микробите могат да се задържат и да се разболеете. Вместо да спестите няколко минути, в крайна сметка може да загубите още повече време.

 

Сменяйте дрехите си за фитнес. Ако спортувате преди работа или по време на обедната почивка, добра практика е да се преоблечете от спортните си дрехи - особено, ако не вземате душ. Не забравяйте, че микробите обичат да се размножават на влажни места, като например потните ви дрехи.

 

Дръжте кошче за боклук с капак до бюрото си. Ако издухате носа си, изхвърлете използваните кърпички в затвореното кошче. Това ще помогне за ограничаване на разпространението на микробите. Ако всички кошчета са незатворени, намерете най-близкото общо кошче с капак, за да хвърлите кърпичките си.

 

Поддържайте офис-кухнята си чиста. Дори и да имате редовна чистачка, която почиства мястото, все пак е добре да измивате мръсните прибори, след като ги използвате. Оставянето на храна или неизмити чинии в мивката е сигурен начин да създадете среда за размножаване на микроби. Също така е добра идея да имате собствена чаша и да носите лична отговорност за нейната чистота.

 

Не оставяйте храна с изтекъл срок на годност в хладилника в офиса. При споделените хладилници е обичайно в тях да се оставя храна с изтекъл срок на годност в продължение на месеци. Макар че може да е честна грешка, че хранителните продукти са били забравени, все пак е добре да имате политика за килера, която позволява на всеки да изчисти храната с изтекъл срок на годност от хладилника. Може също така, да искате да упълномощите почистващия персонал да почиства редовно хладилника като част от директива на отдел "Човешки ресурси".

 

Мийте редовно ръцете си със сапун и вода. Доста очевиден, но често пренебрегван навик - миенето на ръцете със сапун и вода - доказано предотвратява много заболявания. Мийте ръцете си преди и след хранене, след докосване на общи повърхности, след издухване на носа и след използване на тоалетната. Ако нямате достъп до съоръжения за миене на ръце, носете със себе си дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

 

Хигиената на работното място е от изключителна важност за здравето на всеки от нас, защото ние прекарваме голяма част от от времето си именно там. Отговорността за средата е и наша, дори и нашият работодател да е наел професионална фирма за почистване, защото те ще почистят всичко, но личната ни хигиена е наша отговорност.Форма за обратна връзка

Имате въпрос? Свържете се с нас:
Изпрати