Български English
Обадете се на: 0700 15 157

Статии

5 прости начина за поддържане на хигиена на работното място

Хигиената е важен показател за това как човек живее. Човек, който отдава значение на личната си хигиена, не само се чувства комфортно в кожата си, но и помага на другите около него да работят комфортно.

 

В днешния свят повечето хора прекарват повече време на работното си място, отколкото вкъщи. Следователно, би било логично те да поддържат подобна лична хигиена и чистота на работното си място, както го правят в уюта на дома си. Това обаче често не се случва. Това е така, защото повечето служители смятат, че поддържането на чистота може да отнеме време от работата. В действителност, напротив, хигиената на работното място и здравословната среда спомагат за подобряване на производителността и повишаване на ефективността.

 

Тези, които работят в споделени офис пространства, трябва да останат особено бдителни по отношение на хигиената и да осигурят чистота на работното си място, като следват тези прости мерки:

 

1. Поддържайте чистота: Поддържането на добра хигиена в офиса изисква нещо повече от миене на ръцете, за да се отървете от микробите на лаптопа или настолния компютър. Трябва също така да се погрижите да поддържате чистотата на бюрото си и на заобикалящата ви среда. Можете да започнете с поддържане на пространство без безпорядък, като периодично освобождавате чекмеджетата и работните си места от боклуци. Уверете се, че всички ваши лаптопи/компютри и други често използвани джаджи се почистват и дезинфекцират редовно. Също така дръжте на бюрото си на разположение дезинфектант за ръце. Вероятността да развиете алергии и да се заразите с инфекции в неподдържани и непочистени офис пространства е голяма.

 

2. Пушете, яжте и пийте само на определените за това места: Най-добре е да се храните/пиете в кафенето или в зоната за почивка в офиса. Ако обаче обичате да похапвате закуски по време на работа, уверете се, че сте почистили работното си място веднага след като сте се нахранили. Дори храната с пръсти може да загрози работното ни място, като остави трохи, които могат да поканят вредители и да доведат до проблеми със санитарните условия. Пушачите могат да използват пушалнята, ако има такава в офиса, или да излязат да пушат навън, за да избегнат проблеми за другите служители.

 

3. Сведете до минимум работата с документи: В този свят, управляван от технологиите, използването на бележки, доклади и досиета е отживелица. Можете лесно да документирате, споделяте и съхранявате цялата си важна информация в офисната мрежа и системи. Наличието на по-малко или никаква хартия не само ще направи бюрата в офиса по-организирани, но и ще държи микробите настрана.

4. Осигурете си малък слънчев лъч: Отворете един или два прозореца само за около няколко часа в офиса. Климатизираните помещения обикновено са пълни с микроби, тъй като в тях не влиза свеж въздух. Вместо да задържате вредни и заразни бактерии в офисите си, изключете климатиците за известно време и пускайте малко светлина и свеж въздух през прозорците за малко всеки ден. Витамин D и свежият кислород също помагат за освежаване на ума и тялото.

 

5. Озеленяване: От вас не се очаква да отгледате тропическа гора в офиса си. Няколко растения в саксии би трябвало да могат да ви дадат необходимия ефект. Зеленият цвят е успокояващ за очите, а малкото докосване до природата допринася много за поддържането на здравето ви. Саксийните растения и цветята могат да се държат в работното място, така че да ви дадат възможност да си починете от умората на работата. Те също така помагат за генерирането на свеж кислород и предпазват от микроби.

 

Чистото и хигиенично работно място е здравословно работно място. Опитайте тези прости мерки, за да осигурите здравословна и безопасна среда за себе си и за колегите си.Форма за обратна връзка

Имате въпрос? Свържете се с нас:
Изпрати